Nieuwsbrief 22 (februari 2025)
1. Nieuwsbrief 10 van de WSK-Erkenning
Op 4 oktober 2024 verschijnt Nieuwsbrief 10 van de WSK-Erkenning. Klik hier.
2. Aankondiging symposium WSK van 8 maart 2025
Op 25 oktober 2024 bestond de WSK 12,5 jaar. Gevierd met aankondiging van symposium van 8 maart 2025 en tijdelijke korting van 12,5%.
Klik hier.
3. Bespreking van het boek Red het onderwijs!
Op 5 december 2024 verschijnt bij wij-leren.nl de bespreking door Ewald Vervaet van het boek Red het onderwijs!.
Klik hier (wij-leren.nl) of hier (Histos).
Twee passages eruit:
* ‘Heeft een rekenkundige meting dezelfde betekenis als je die bekijkt vanuit ontwikkelingspsychologisch en/of onderwijskundig opzicht?’;
* ‘Kinderen die Ontdekkend Leren Lezen doen, zitten in het hele land in rustige lokalen, hebben geen koptelefoon op, bleken in de leesrijpheidstoets feitelijk aan lezen toe te zijn, hebben materiaal dat zich voor ontdekken leent, oefenen met de letter van het betreffende hoofdstuk, hebben binnen 40 klokuren alle letters onder de knie én kunnen zinnen lezen als “at guus een vrucht met een schil die zacht was?” en “marnix is die knaap die sax en xylofoon speelt”‘.
4. Nieuwsbrief 11 van de WSK-Erkenning
Op 12 januari 2025 verschijnt Nieuwsbrief 11 van de WSK-Erkenning. Klik hier.
5. Artikel ‘Alternatief onderwijs op wetenschappelijke grondslag‘
Op 13 januari verschijnt bij wij-leren.nl van Ewald Vervaet en twee andere leden van de kerngroep van de WSK een artikel over het project ‘Ontwikkelingvolgend en Voorwaardenscheppend Onderwijs’ (OVO): ‘Alternatief onderwijs op wetenschappelijke grondslag’. Klik hier (wij-leren.nl) of hier (Ontdekkend Leren).
Drie passages eruit:
* ‘”Ontwikkelingvolgend” want de peuter krijgt onderwijs/begeleiding op peuterniveau; de kleuter op kleuterniveau; het jonge schoolkind op jonge-schoolkind-niveau; enzovoort’.
* ‘”Voorwaardenscheppend” want de peuter krijgt op peuterniveau leerstof die hem optimaal voorbereidt op leerstof op kleuterniveau, bijvoorbeeld scheuren met het oog op het knippen van de kleuter; want de kleuter krijgt op kleuterniveau leerstof die hem optimaal voorbereidt op leerstof op jonge-schoolkind-niveau, bijvoorbeeld met klanken en vormen spelen met het oog op leesonderwijs van het jonge schoolkind (een letter heeft immers een vorm en staat voor een klank); enzovoort’.
* ‘Het OVO-project zal vanwege zijn degelijke wetenschappelijke grondslag een bijdrage leveren aan het oplossen van de onderwijscrisis’.
6. Verslag over de pabo-differentiatie ‘Jong Kind’-‘Ouder Kind’
Op 15 januari stuurt de WSK een verslag toe aan de regering en aan de Tweede Kamer over de voorgenomen pabo-differentiatie ‘Jong Kind’-‘Ouder Kind’. Klik hier.
Klik hier voor de begeleidende brief.
De vijf hoofdpunten van het verslag zijn:
* Het is een feit dat het kind zich ontwikkelt langs de lijn ‘… → oudere peuter → kleuter → jong schoolkind → …’.
* Goed onderwijs is op deze ontwikkelingslijn gebaseerd en begeleidt het kind in die ontwikkeling.
* Degenen die de ontwikkelingslijn ‘… → oudere peuter → kleuter → jong schoolkind → …’ ontkennen dan wel voor negeerbaar houden, worden uitgenodigd om empirisch aan te tonen dat die niet bestaat. Dit ter verbetering van het onderwijs en ter oplossing van de onderwijscrisis.
* Het eerste jaar van de gedifferentieerde pabo is een gemeenschappelijk jaar. Het theoretische kennen van en het praktische handelen met de psychologische ontwikkeling staan erin centraal.
* Na het gemeenschappelijke eerste jaar kiest de student voor ‘Jong Kind’ of ‘Ouder Kind’.
7. Artikel over Ontwikkelingvolgend en Voorwaardenscheppend Onderwijs (OVO) onder de aandacht van regering en Tweede Kamer
Op 16 januari stuurt de WSK het artikel ‘Alternatief onderwijs op wetenschappelijke grondslag’, over Ontwikkelingvolgend en Voorwaardenscheppend Onderwijs, toe aan de regering en aan de Tweede Kamer. Zie punt 5 of klik hier.
Klik hier voor de begeleidende brief.
8. Drie verzoeken aan de Tweede Kamer
Op 17 januari vat de WSK in een brief aan de Tweede Kamer de drie verzoeken in de brieven van 15 en 16 januari (zie punten 6 en 7) samen. Klik hier.
Dit zijn de drie verzoeken:
* ‘Dat u aan de regering kenbaar maakt dat de WSK structureel betrokken zal worden bij de inrichting van de gedifferentieerde pabo’.
* ‘Dat u aan de regering kenbaar maakt dat de besprekingen met OCW over het OVO-project spoedig worden voortgezet en dat het project zo spoedig mogelijk van start zal kunnen gaan’.
* ‘Dat u bevordert dat de schrijvers van Notitie differentiatie pabo [p.5] en/of voorstanders van onderwijs op basis van de “zone van de naaste ontwikkeling” en voorstanders van onderwijs op basis van “Directe Instructie” empirisch aantonen dat de ontwikkelingsfasen die er volgens de empirische psychologie zijn, niet bestaan’.
9. Brief aan regering en Tweede Kamer over ‘leerkrachtparlement’, evidence-based onderwijs en hoge uitval op academische pabo’s
Op 22 januari houden de minister van OCW, de staatssecretaris van OCW en Kamerleden met basisonderwijs in portefeuille een debat. Men kan op internet het debat volgen. Na afloop schrijft Ewald Vervaet de negen deelnemers aan het debat een brief. Klik hier.
Twee passages eruit:
* ‘De WSK stelt voor dat er een officieel erkende instantie komt, die rechtstreeks door in actieve dienst zijnde kleuterleerkrachten is gekozen en die geraadpleegd dient te worden bij elke beleidsregel en wet die (ook) het kleuteronderwijs aangaat’.
* ‘Het lijkt me […] het overwegen waard om Directe Instructie en evidence-based onderwijs links te laten liggen en in plaats daarvan het empirische pad van de psychologische ontwikkeling van het kind en proeven in plaats van psychometrische tests te kiezen’.
10. Brief aan onderwijsinspectie over doorstroomtoets
Op 29 januari schrijft Ewald Vervaet een brief aan mevrouw R. Westendorp, directeur Toezicht Primair Onderwijs en Kinderopvang van de Inspectie van het Onderwijs, over de weigering van vier basisscholen om de wettelijk verplichte Doorstroomtoets af te nemen. Klik hier.
Twee passages eruit:
* ‘Bovenaan staat de opdracht aan het onderwijs om kinderen een doorlopende en brede ontwikkeling te laten doormaken’ (Marten Elkerbout).
* ‘Ik verzoek u de scholen in hun weigering te trachten te begrijpen en het toezichtswerk van de onderwijsinspectie in de richting van de psychologische ontwikkeling van het kind bij te sturen’.
11. Steunbetuiging aan scholen die de Doorstroomtoets weigeren
Op 1 februari spreekt de WSK in een brief aan de regering, de Tweede Kamer en de Inspectie van het Onderwijs zijn steun uit aan de scholen die weigeren de wettelijk verplichte Doorstroomtoets af te nemen (zie ook punt 10). Klik hier.
Hoofdgedachte: Niet aan het eind van groep 8 een psychometrische test als de Doorstroomtoets, maar alle kinderen van groep 1 tot en met groep 8 begeleiden in hun psychologische ontwikkeling en volgen met proeven.
12. Podcast ‘De leescrisis in het onderwijs’
Eveneens op 1 februari verschijnt bij De Nieuwe Tijd Podcast een vraaggesprek met Philip Bakker, van het boek ‘In school we trust’ (bespreking op wij-leren.nl): ‘De leescrisis in het onderwijs’ (45:12). Klik hier.
OL wijst in het bijzonder op deze zes passages:
* Druk op peuters en kleuters tegenover kracht van spelen (4:36-8:32)
* Verschoolsing van het onderwijs en wereldwijde standaardisering (8:32-14:15)
* Ontwikkeling van het kinderbrein (14:32-18:01)
* Psychologische ontwikkeling (22:49-26:21)
* Nieuwe PABO en WSK (33:32-36:36)
* Piaget, Zone van Naaste Ontwikkeling, stammenstrijd en veiligheidspal (36:36-38:36)
13. Artikel ‘Er bestaan al toetsen die alle leerlingen in hun ontwikkeling volgen en wél handvatten geven‘
Op 7 februari verschijnt op de webstek van de Volkskrant het artikel ‘Er bestaan al toetsen die alle leerlingen in hun ontwikkeling volgen en wél handvatten geven’. Klik hier (Volkskrant) of hier (OL).
Twee zinnen eruit:
* ‘[Vormbesef en klankanalyse] zijn van belang voor het latere leesonderwijs als de leerling aan lezen toe is. Een letter heeft immers een vorm en staat voor een klank’.
* ‘Normgerelateerde toetsen zeggen alleen iets over het afwijken van het gemiddelde en bieden geen handvatten voor het onderwijs [en] criteriumgerelateerde toetsen volgen elke leerling in zijn eigen ontwikkeling en geven wél handvatten’.
—————————————————————————————
Laatste bewerking van deze webpagina: 21 februari 2025